SM-PISTEET 2007
1. Limmonen
Dallara F399
174
2.
Krohn
Dallara F397 171
3.
Räikkönen
Dallara F304
160
4.
Kela
Dallara F304
153

5.
Popov
Dallara F304
122
6.
Koivisto
Dallara F393
105

7.
Tamm
Dallara F304
100
8.
Suvanto
Dallara F394
56

9.
Tammi
Dallara F393
52
10.
Joutvuo
Dallara F394
45
11.
Taimi
Dallara F304
43
12.
Pitkäniemi
Dallara F398
33

13.
Tonteri
Dallara F394
14


KALENTERI 2007
12.-13.5. Botniaring
Jurva
FIN
9.-10.6.
Linnaring
Tallinn
FIN
30.6.-1.7.
Kemora
Veteli
EST
10.-11.8.
EST-Ring
Pärnu
RUS
25.-26.8.
Ahvenisto
Hämeenlinna
FIN
15.-16.9.
Alastaro
Alastaro
FIN

RATA-AUTOILUN SM-SARJA
Rata-SM

Nevalainen ADRF:n autolla Venäjällä

ADRF osallistui Venäjän F1600-sarjan viimeiseen kisaan yhdellä Dallara F304 F3-autolla.

Kuljettajana Mjatškovossa, Moskovan oblastissa ajettavassa kisassa toimi moninkertainen SM- ja PM-mitalisti Marko Nevalainen. 

Nevalainen sijoittui kisoissa kolmanneksi ja viidenneksi. Maaliviivan Jegor Popovin SM-sarjassa käyttämä Dallara F304 tosin ylitti kummassakin kisassa viidentenä, mutta Lukoil-tallin kuljettajille langetettiin aikasakot sääntöjen vastaisesta ajosta turva-auton takana, mikä nosti Markon palkintopallille.

F1600-mestariksi kruunattiin ArtLine-tallin ArtTech F1607 -autolla ajava Ivan Samarin. Samoissa lähdöissä ajoivat myös putkirunkoiset Formula Rus -luokan autot omat kisansa.

Avtodrom Moskva (ADM) on 3712m pitkä ja 9-12m leveä. Nykyinen rata valmistui vuonan 2006. Aikaisemmin käytössä oli rata, joka kulki osittain viereisen lentokentän kiitoradalla.


Tomi Limmonen nousi mestariksi

Lisää foorumilta

Anssi Kelan haastajana Alastaron viikonloppuun lähtenyt Tomi Limmonen varmisti sunnuntain finaalissa suomenmestaruuden. Siihen riitti kakkossija Jesse Krohnin vietyä kisan voiton. Kelan viikonlopun epäonni kasaantui miehen jäädessä tämän päivän kisassa yhdeksänneksi ja pudottua kokonaan pois SM-mitaleilta. Tämän seurauksena SM-hopealle nousi Jesse Krohn ja pronssille hienosti viikonlopun kahdella palkintopallisijalla Rami Räikkönen. Kaikki kolme ajoivat kolmosissa debyyttikauttaan, joka kertoo uusien nuorien kykyjen esiinmarssista viime kauden mitalistien jäädessä kauas taakse.

LimmonenLähtösuoralla oli tunkua, kun peräti 28 formulaa starttasi sunnuntain kisaan. SM-kuskeista paalulla oli Krohn, toisena Limmonen ja kolmantena Räikkönen. Kela lähti lauantain keskeytyksen vuoksi todella kaukaa, ruudusta 26. Krohnin lähtö oli kohtalainen, mutta ensimmäisen kierroksen aikana kärkeen livahtikin Limmonen, Räikkösen noustessa kakkoseksi. Räikkönen ei kauaa kakkossijaa pystynyt säilyttämään, mutta Kärkipaikka pysyi Limmosella pitkään. Viimein 13. kierroksella Krohn teki tyylikkään ohituksen Las Palmasin mutkassa, ja meni menojaan. Limmonen varmisteli kakkossijaansa, ja Räikkönen sai ajaa koko matkan käytännössä rauhassa kolmantena. Kela pystyi alussa nousemaan, mutta putosi uudelleen hännille yritettyään Raivo Tammin ohitusta.

Jesse Krohnin kausi oli taistelua ja ongelmia täynnä, mutta viimeisissä kisoissa onni hieman kääntyi.

- Ei ollut tänään kisassa mitään varmistelua, kaikki pisteet tarvittiin, mitä oli mahdollista saada. Ajattelin että teen parhaani, ja sen jälkeen katsotaan mikä on tilanne. Ekalla kierroksella ei ollut renkaissa pitoa, kun venäläiset sohlasivat ja jouduin huonoon kohtaan radalla. Näin Limmonen pääsi vähän karkuun. Ensi kaudella olisi tähtäimenä lähteä muille maille, eli Englannin F3-sarjaan, jos vain mahdollista ja saa tarpeeksi sponsoreita, paljastaa Krohn.

Tomi Limmonen oli kärkisijoilla lähes kaikissa kauden kisoissa, ja oli lopulta Krohnia tasaisempi.

- Ei ollut niin paljon vauhtia, että olisin voinut lopussa vielä haastaa Krohnin. Vielä en pysty ajattelemaan tulevaisuutta, mietitään ensin vähän. Aika tyhjä on pää kauden jälkeen.

Rami Räikkönen ajoi kauden tasaisesti sijoilla 3-5, ja nousi oikeastaan kuin puskista mitaleille Kelan pudotessa pistetaulukossa.

- Kisa meni perässä ajellessa, ei nopeus kuitenkaan olisi riittänyt parempaan, niin ei kannattanut turhia rimpuilla. Hyvä että riitti pronssiin, SM-mitalista huolimatta hieman vaisun oloinen Räikkönen totesi.

Rata-SM media

Venäläiset mukana Alastarolla

Alastaron finaalikisassa tänä viikonloppuna riittää nähtävää, sillä Venäjän F1600-luokka on tuolloin mukana Suomen F3-kisoissa. Lisäksi Alastaron kisa on FBalticin NEZ-sarjan finaali.

Venäläisten F1600-luokka on varsin samanlainen kuin Suomenlahden eteläpuolella ajettava Formula Baltic - F3-autoja vauhdittavat 1,6-litraiset moottorit. Venäläisten autoissa on tosin isommat siivet kuin FB- ja F3-autoissa

Eri vuosimalleja edustavien Dallaroiden lisäksi mukana on Artline-tallin tätä luokkaa varten itse kehittämiä ArtTech-autoja.

Lisätietoja Formula 1600 -luokasta löytyy sarjan venäjän kieliseltä sivulta f1600.ru.Krohn ylivoimainen kotiradallaan

ADRF:n Jesse Krohn oli täysin ylivoimainen lauantaina Ahvenistolla. Aika-ajoissa Krohn ajoi paalulle peräti 1,5 sekunnin erolla tallikaveriinsa Jegor Popoviin. Aika-ajon kolmas oli Koiranen bros. Motorsportin Anssi Kela.

Kisaan parhaan lähdön otti kolmosruudun Kela. Krohnilla ei kuitenkaan kulunut montaa kierrosta aikaa saada Kela kiinni ja painella ohi. Maalissa miesten väli oli revähtänyt lähes 26 sekuntiin. Kolmanneksi kisassa ajoi ADRF:n Arto Taimi ja neljänneksi Rami Räikkönen.

Eturivistä lähtenyt Popov sössi startin täysin ja jäi jälkijoukkoihin. Maalissa virolainen oli seitsemäs. Popovin maanmies Raivo Tamm esitti kilpailun hurjimman ulosajon suistuen ensin Varikonmäessä kaiteeseen ja sitten kaiteen loputtua maavallin yli.

Lauantain jälkeen SM-sarjaa johtaa Kela. Pistejohdossa ollut Tomi Limmonen ajoi perjantain harjoituksissa rajusti rengasvalliin, eikä päässyt kunnolla vauhtiin lauantain aikana. Kuudennesta ruudusta kisaan lähtenyt Limmonen oli kisassa kymmenes.

Sunnuntaina ajetaan vielä toinen kilpailulähtö.

Koiranen bros. menestyi Pärnussa

Vaikka ADRF-talli aloitti Pärnun Puma Racing Weekendin vahvasti, muodostui kisoista sarjan toisen ison tiimin, Koiranen bros. Motorsportin murskavoitto.

Perjantain aika-ajoissa paalulle ajoi Jesse Krohn ja hänen virolainen tallikaverinsa Jegor Popov täydensi ADRF:n eturivin. Seuraavat neljä sijaa menivät Koiranen brosin kuljettajille järjestyksessä Anssi Kela, Tomi Limmonen, Rami Räikkönen, Raivo Tamm.

Loppuporukan nopein oli torstain harjoituksissa radalta suistunut ja autonsa pahasti särkenyt Kimmo Joutvuo, jonka tiimi teki lauantaiksi melkoisen urakan ja sai auton ajokuntoon.

Lauantain ensimmäisessä kisassa nähtiin varsin erikoinen tapaus, kun Krohn lähti lämmittelykierrokselle turva-auton perään ennen kuin autot lähetettiin liikkeelle vihreällä lipulla. Letkan valuessa takaisin lähtöruutuihin, näytettiin Krohnille mustaa lippua ja hänen autonsa työnnettiin radan sivuun nurmelle. Vielä synkemmäksi ADRF:n viikonloppu muuttui kun Popov sammutti autonsa valojen vaihtuessa.

Kela sen sijaan onnistui startissaan loistavasti ja ampui kärkeen. Kohta kisan puolivälin jälkeen Kela kuitenkin sortui pieneen virheeseen, jonka seurauksena Limmonen pääsi kisan johtoon ja piti paikkansa maaliin saakka. Räikkönen ajoi kisassa kolmanneksi ja Tamm viidenneksi varmistaen nelosvoitto Koiranen bros. Motorsportille.

Lähdössä hyytynyt Popov oli kisan lopulla noussut jo kuudenneksi, kun uhkarohkea ohitusyritys Jari Koivistosta päätti kisan viimeisellä kierroksella viimeisessä mutkassa kolariin. Koivisto osoitti varsinaista taistelutahtoa ja peruutti pahasti vaurioituneen autonsa maaliviivan yli.

Päivän toiseen kilpailuun startattiin järjestyksessä Limmonen, Kela, Popov, Räikkönen. Kärkikaksikko piti lähdössä sijoituksensa ja alkoi muutaman kierroksen jälkeen tehdä rakoa muuhun joukkoon. Popovin lähtö ei vieläkään mennyt ihan nappiin, vaan Räikkonen onnistui noudemaan kolmanneksi. Popov ja viimeisestä ruudusta lähtenyt Krohn pääsivät lopulta Räikkösen ohi, mutta Krohn sai kymmenen sekunnin aikasakon ohitettuaan Koiviston keltaisten lippujen vaikutusalueella, joten lopputulokseksi saatiin Limmonen, Kela, Popov, Räikkönen, Tamm, Krohn.

Voittojensa ansiosta Limmonen siirtyi Kelan ohi SM-sarjan kärkeen. Kautta on jäljellä vielä kaksi viikonloppua ja tässä vaiheessa näyttää, että mestaruus ratkaistaan Kelan ja Limmosen kesken. Sarjassa viidentenä oleva Krohn on viimeinen, jolla on enää edes teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen. Jessen pitäisi kuitenkin voittaa loput kilpailut ja kärkimiesten epäonnistua täydellisesti.


F3 palaa kesälomalta

Formula kolmosissa päästään tositoimiin yli kuukauden tauon jälkeen. Sarjaa johtava Anssi Kela on odottanut Pärnun kisaa kärsimättömästi. 

- Kiva päästä pitkän tauon jälkeen taas rattiin. Kemoran jälkeen jäi hieman jarruvarvasta kutkuttamaan, ja nyt on menohaluja sitäkin enemmän.Tykkään Pärnun radasta; vaikka se on lyhyt, se sopii minulle hyvin. Viime vuonna lähdin toisessa kisassa paalulta, mutta ajoin ulos johtoasemassa. Eiköhän se ole nyt jo kokeiltu, joten tavoitteena on parempaa. Lauantain tiivis ohjelma sopii myös minulle, ei tarvitse niin pitkään odotella kisojen alkua. 

F3-luokassa on edessä mielenkiintoinen taistelu mestaruudesta, eikä mitään ole vielä varikolla kuulutettu. Kela on mielissään tasaisuudesta, mutta on samalla myös luottavainen omiin mahdollisuuksiin. 

- SM-sijoitukseni on hyvä, älyttömän jännä taistelu meillä on tänä vuonna F3-sarjassa. Periaatteessa vielä viisi kaveria taistelee SM-kullasta. Kolmen pisteen johtoni ei ole todellakaan tukeva. Toivottavasti olen Pärnun viikonlopun jälkeen vielä johtoasemassa, tai jopa eroa olisi tullut hieman lisää. Viime vuonna oli hyvin yleisöä paikalla, toivotaan että on yhtä hyvä meininki tänä vuonna.

Kauden tulokkaan Jesse Krohnin tavoitteet Pärnusta ovat selvät; voittoja pitää tulla, jos aikoo vielä tavoitella mestaruutta.

- Pakko olisi Pärnussa pärjätä, kun on ollut niin paljon epäonnea aikaisemmissa kisoissa. Oikeastaan loput kisat pitäisi kaikki voittaa, eli sitä lähdetään tietenkin Virosta hakemaan. En ole aikaisemmin ajanut Pärnussa, joten radasta en hirveästi tiedä. Testausaikaa ennen kisoja on kuitenkin ihan riittävästi oppiakseen radan, uskoo Krohn.

Auton tekniset ongelmat ovat estäneet Jessen pistetehtailun Tallinnan kisojen jälkeen, mutta niiden pitäisi nyt olla historiaa. 

- Auto on otettu osiin, ja katsottu tarkasti läpi. Mitään ongelmia ei enää pitäisi olla. Jos radalla lauantaina törmäillään, on tosin kova kiire saada auto kuntoon tiukan aikataulun vuoksi, muistuttaa nuorukainen.

Rata-SM / Finnish Championship Racing
Mediapalvelut / Media Services


Limmosen vuoro ottaa tuplavoitto

Tulokset

Formula 3-luokassa palattiin "normaalille radalle" katuratakisan jälkeen. Tällä kertaa oli Koiranen bros. Motorsportin nuoren Tomi Limmosen vuoro ottaa yhtä vaille täydet pisteet. Saman satsin eli aika-ajojen kakkossijan ja kaksi voittoa keräsi Tallinnasta ADRF:n Jesse Krohn.

Tallinnan kisoja hallinnut Krohn ajoi paalulle Kemoran lauantain aika-ajoissa ja ADRF-tallin aika-ajomenestystä täydensi kolmanneksi ajanut Jegor Popov. Limmonen puolestaan palasi Tallinnan epäonnistumisen jälkeen taas kärkipaikoille sijoittumalla toiseksi.

Lähdössä Krohn aloitti vahvasti ja jatkoi kärjessä Tomi Limmonen takanaan. Jegor Popov sai puolestaan heikon lähdön ja Anssi Kela käytti tilaisuuden hyväkseen. Krohn pääsi karkaamaan muulta porukalta, mutta joutui keskeyttämään virtojen kadottua, joten Limmonen kärkipaikan ilman taistelua. Limmonen vei lopulta voiton ja toiseksi ajoi Anssi Kela perässään Jegor Popov.

Aika-ajon jälkeen Limmonen oli hieman tyytymätön autoonsa, mutta palkintopallilla mies oli luonnollisesti yhtä hymyä.

Olisi ollut hyvä, jos olisimme saaneet ajaa kunnon kisaa Jessen kanssa loppuun saakka. Uskon, että mahdollisuuksia olisi vielä ollut Jessen saavuttamiseen, aprikoi Limmonen.

Anssi Kela oli varsin tyytyväinen, kun palkintopalli taas avautui pienen tauon jälkeen.

Nelospaikka lähdössä, ja maalissa toinen, eli hyvää nousua oli. Alussa nousin myös Limmosen Tomin rinnalle, mutta en tallitoverin ollessa kyseessä halunnut yrittää mitään älytöntä ohitusta. Todella tiukkaa vääntöä oli loppuun saakka, kertoi selvästi helpottunut Kela.

Sunnuntain F3-kisan voittaja oli tuttu lauantailta. Tomi Limmonen vei molemmat lähdöt nimiinsä, ja näytti muutaman vaisun esityksen jälkeen, että miehessä on mestariainesta. Anssi Kela ajoi myös todella vahvan viikonlopun ollen kahdesti toinen. Viron Jegor Popov sijoittui kolmanneksi, eli palkintopallilla olivat samat miehet kuin lauantaina – ja vieläpä samassa järjestyksessä.

Kakkosruudusta lähtenyt Anssi Kela oli lähdössä erittäin vahva, ja raivosi kärkeen heti ensimmäisessä mutkassa. Limmonen palasi kuitenkin nopeasti takaisin kärkipaikalle Kelan menettäessä vauhdin huonolla ajolinjalla. Popov ajoi koko kisan kolmantena, vaikka kävi erittäin kovaa kamppailua neljänneksi ajaneen Jari Koiviston kanssa. 

Sunnuntain kisassa vauhti oli niin kovaa, että peräti neljä kuljettajaa ajoi Teemu Tannisen vuonna 2004 ajaman rataennätyksen 1:04,522 alle. Uudeksi ennätykseksi jäi Tomi Limmosen kierroksella 17 ajama 1:03,788.


Krohnin johdolla Kemoralle

Kauden kolmas osakilpailu F3 SM-sarjassa ajetaan Vetelissä, Keski-Pohjanmaan Moottoriradalla (KeMoRa).

Tallinnassa kahdesti voittanut ADRF:n Jesse Krohn johtaa nyt SM-sarjaa viiden pisteen erolla Koiranen brosin Rami Räikköseen. Botniaringin kisojen jälkeen sarjaa johtanut Anssi Kela on kolmantena vain pisteen päässä tallikaveristaan.

Vapaat harjoitukset Kemoralla alkavat jo huomenna torstaina, jatkuen edelleen perjantaina. Lauantaina ajetaan kaikkien luokkien aika-ajot ja ensimmäiset kilpailustartit. Sunnuntaina on vuorossa toiset kilpailulähdöt.

Kemoralla on jälleen mukana myös Formula Baltic -luokan autoja, jotka mittelevät omista NEZ-pisteistään Suomen F3-sarjan kanssa samoissa lähdöissä.

Muun muassa katetulla katsomolla varustettu Kemoran rata on puitteiltaan yksi Suomen parhaita.


F1-näytös mukana Tallinnassa

Tallinnan Rata-SM-kisoissa nähdään varmuudella F3-autoakin nopeampi monoposto, sillä Red Bull Racing järjestää katuradalla näytösajon. Kuljettajana F1-demonstraatiossa toimii Red Bullin junioritiimiin kuuluva Filipe Albuquerque.

Formula ykkösen lisäksi Tallinnassa nähdään reilusti myös kilpailulähtöjä, sillä mukana F3:n lisäksi Legengs, S1600, Mini Tonni, Super Toring ja GT. Formula kolmosten kanssa samoissa lähdöissä kisaavat omista pisteistään myös Formula Balitc -luokan autot.

Tekniikkaongelmista Botniaringillä kärsinyt ADRF lähtee Tallinnaan uusin eväin. Taimen autoon on vaihdettu uusi moottori ja Krohninkin murheet pitäisi olla ohi.

- Nyt auton pitäisi olla kunnossa. Tallinnan rata hieman arveluttaa; se on ilmeisesti hieman pomppuinen, ja nähtäväksi jää, miten hyvin F3-autoilla siellä voi ajaa, kertoo Jesse.

Myös Koiranen bros. -tallin Tomi Limmonen osoitti debyyttikisassaan olevansa yksi mestarisuosikeista.

- Vähän jännittää, kun ei oikein tiedä, millainen rata Tallinnassa tulee eteen. Luonnollisesti kärkisijoja lähdetään tavoittelemaan

Botniaringin ensimmäisessä kisassa Limmonen otti voiton, mutta toisen kisan lähdössä moottori ylikuumeni, ja Tomi joutui lähtemään kisaan varikolta.

- Testaamista auton kanssa ei juurikaan ole Botniaringin jälkeen tehty, mutta autoa on muutettu pakoputken loppuosan kohdalta niin, että kuumenemista ei pitäisi niin helpolla jatkossa tulla, valottaa Limmonen.


Tallinnan F3-kisaa voi totuttuun tapaan seurata reaaliajassa tulospalvelusta. Kisatapahtumista tuloksia ja muuta infoa päivitetään foorumille.

Kausi käyntiin Äitienpäivänä Jurvassa

Kisauutisia
Koiranen bros. Motorsportin tiedote
Lisää uutisia Rata-SM-sivulta

F3 SM-sarja avattiin viime vuoden tapaan Jurvan Botniaringillä.

Sarjaan on ilmoittautunut 13 kuljettajaa ja mukana on viime vuoden kärkikuljettajien lisäksi myös uusia kuljettajia ja tiimejä. Lisäksi Jurvassa nähdään radalla kolme vieraskuljettajaa: Pekka Rinne Ralt-VW:llä sekä Valtteri Bottas ja Joonas Kostiainen Koiranen Bros. Motorsportin Formula Renaulteilla. There are also three guest drivers at the 1st meeting of the season: Pekka Rinne in his Ralt-VW and Valtteri Bottas and Joonas Kostiainen in Koiranen Bros. Motorsport Formula Renaults.

Vaikka rata-autoilun SM-sarjat alkavat vasta nyt, on osa kuljettajista jo avannut kautensa. Rata-SM:n lehdistöpäivänä Koiranen Brosin Anssi Kela voitti simulaattorikisassa ero luokkien huippukuljettajat. Taakse jäi myös Kelan uusi tallikaveri Rami Räikkönen. ADRF:n (TCB Racingin ja Alan Docking Racingin yhteistyössä syntynyt uusi tiimi) kuljettajista Jesse Krohn on kisannut Britannian Formula Ford -sarjassa ADR:n autolla ja Jegor Popov osallistui Saksan F3 Cupin avaukseen.